Pànxing Cerdanya

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

El Mirador Solar de Tristaina, l’espectacular novetat a Ordino Arcalís

Cerdanya
L’estructura està situada al Pic de Peyreguils, a 2.701 metres d’altitud, i funciona com un rellotge solar. El mirador permet gaudir d’unes vistes magnífiques als llacs de Tristaina i la vall d’Ordino, nomenada Reserva de la Biosfera per la UNESCO

Ordino Arcalís compta des d’aquest estiu amb un nou espectacular atractiu que permet gaudir de les vistes sobre la majestuositat de la seva vall, nomenada Reserva de la Biosfera per la UNESCO. Es tracta del Mirador Solar de Tristaina que té unes vistes panoràmiques de 360 graus i ofereix al visitant una nova perspectiva privilegiada de tot el circ glacial de Tristaina i els tres llacs.

El Mirador Solar de Tristaina es va obrir al públic el 9 de juliol amb una jornada de portes obertes en la qual més de 1.300 persones no es van voler perdre l’oportunitat de conèixer aquesta nova atracció. El Mirador està ubicat a la conca de Creussans, concretament al Pic de Peyreguils, a una altitud de 2.701 metres, dins del domini d’Ordino Arcalís i a pocs metres de la frontera amb França. L’accés es fa principalment amb el telecabina de Tristaina i el telecadira de Creussans i l’últim tram es fa peu per un camí degudament adequat i preparat.

Mirador Solar de Tristaina
Mirador Solar de Tristaina

El projecte del Mirador Solar de Tristaina va néixer el 2018 arran de les converses entre el president de Grandvalira Resorts, Joan Viladomat, i l’enginyer Sergi Riba Porras. El seu objectiu era col·locar un mirador al pic de Creussans per tal d’aprofitar així una ruta que utilitzés els ginys de transport per cable de l’estació d’Ordino Arcalís i requerís algun tram a peu. Aquesta ruta havia de tenir unes característiques que la fessin assequible al major nombre de persones possible.

A partir d’aquí es va començar a plantejar un projecte que, d’una banda, permetés veure el màxim nombre de muntanyes dels voltants i, de l’altra, fos un rellotge solar que homenatgés el significat del Pic d’Arcalís com a muntanya solar. De fet, el mirador és un nou punt per gaudir d’un espectacle natural que es produeix cada 7 d’agost a les 7:37 h del matí quan, al Pic d’Arcalís, el sol és visible durant tres minuts a través d’un forat que hi ha a la roca. Un fenomen excepcional descobert per Bonaventura Adellach durant les expedicions nocturnes al Pic d’Arcalís i a qui s’ha volgut homenatjar amb aquesta obra.

UNESCO

Un rellotge solar a 2.701 metres d’altitud

El projecte del Mirador Solar de Tristaina és obra de l’estudi d’enginyeria andorrà SRP i l’estudi d’arquitectura TREA, de Sergi i Pere Riba i Toni Riberaygua, que han comptat amb la col·laboració del consultor en estructures Lluís Moya, responsable també de projectes de renom com la Torre Agbar de Barcelona, entre molts d’altres.

El mirador, una estructura metàl·lica anular per on poden transitar els visitants, és un gran rellotge solar amb el gnòmon central, de 27 metres de longitud, inclinat a 42,55°, que és la latitud exacta del punt on es troba el mirador segons les seves coordenades geogràfiques. L’anell té un diàmetre de 25 metres i un pes total de 32 tones ancorades sobre el terreny amb només quatre punts de contacte.

Ordino Arcalís Logo

La forma circular del mirador ofereix una panoràmica de 360° que permet abastar a l’oest fins al circ glacial de Tristaina, al sud i a l’est per tot el domini de l’estació d’Ordino Arcalís, i al nord per les valls d’Auzat, amb vista a cims emblemàtics com la Pica d’Estats. Un gran atractiu no només per a la parròquia d’Ordino, sinó també per a tota Andorra, i bona prova d’això és el gran èxit d’acollida que va tenir en les primeres setmanes d’obertura.

Si t’ha agradat llegir la notícia El Mirador Solar de Tristaina, l’espectacular novetat a Ordino Arcalís, també et pot interessar llegir Complet! L’Alp-Cerdanya Cycle Tour arriba al màxim de 1000 inscrits.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.