Pànxing Cerdanya

2, maig del 2024

Search
Close this search box.

2, maig del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Quan la neu de l’hivern es treballa a l’estiu

Cerdanya
la-molina-paravents-250723-ist-05
Si aquest agost us heu passejat per La Molina segur que hi heu vist força moviments. I és que a l'estiu les estacions de muntanya no fan vacances. Avui us expliquem la funció dels paravents i les tasques de manteniment que s'han de fer cada any.

Els paravents, aquestes estructures de fusta que podem veure instal·lades en paral·lel en el marge de moltes pistes d’esquí, són una de les millors solucions per mantenir la neu a pistes. I a més, d’una forma sostenible, eficient i econòmica. I és que a la pràctica, la seva funció és imprescindible en algunes pistes. Us expliquem el seu funcionament i el perquè necessiten un manteniment regular.

Com funcionen?

El funcionament dels paravents és força senzill. La seva instal·lació, normalment perpendicular a la direcció habitual del vent, aconsegueix esmorteir la intensitat de la neu transportada per la bufada, l’arremolinen rere l’estructura de fusta i, per disminució de velocitat i gràcies a la fricció-fusió entre flocs i augment de pes, aquests s’acaben dipositant rere el paravent en forma de duna. I un cop “emmagatzemada”, ja només serà qüestió que una màquina trepitjaneu la reparteixi pel tram de pista més proper.

Els paravents de La Molina

David Campà, cap de pistes de La Molina, explica que “actualment a La Molina tenim aproximadament 17 km de paravents que necessiten un manteniment continu. A vegades han de ser reparats, en altres suprimits, i a vegades reubicats”.

Quan toca reparar-los, Campà explica que acostuma a ser perquè “han quedat deteriorats pel pas dels anys, perden efectivitat i, per tant, cal substituir-los per uns de més nous”.

Pel que fa a la supressió d’un paravent raona que “a vegades ja hi ha un element natural que fa la mateixa funció. Si passats uns anys ha crescut un bosc darrere del paravent, aleshores aquest ja no és necessari. El bosc fa la mateixa funció”.

També ha comentat que algunes pistes, i després d’anys d’observació del comportament del vent amb algunes filades, “els reubiquem una mica millor o els allarguem alguns metres més”.

A la pràctica, doncs, els paravents demostren la seva bona feina. Per exemple, en algunes pistes com podrien ser la Carena, Mainadera, Pastors, Huguet i Comabella es pot constatar com gràcies als paravents és possible l’obertura de desembre a març sense necessitat de disposar de neu produïda.

Qui els fabrica? Quin cost tenen?

Els paravents de La Molina estan fets amb fusta de castanyer, i els proveeix una empresa de la Seu d’Urgell. El cost de cada paravent, un cop instal·lat, és d’aproximadament 80 euros per cada metre lineal, un preu que varia en funció si són d’una alçada de dos metres, de metre i mig, o de metre.

Cal tenir present que per a la seva instal·lació s’han de subjectar a uns troncs de fusta tractada alineats que van dins d’un peu de formigó. I no té la mateixa alçada el paravent preparat per a una pista que el destinat a protegir la traça d’un teleesquí.

I dins l’aspecte mediambiental, es procura que cada un màxim de 150 metres de filada es deixi una obertura per al pas de la fauna, sigui salvatge o dels ramats que a l’estiu pasturen a la muntanya.

En resum, els paravents han esdevingut uns magnífics productors i emmagatzemadors de neu molt eficients, ja que el seu cost energètic és 0. Això sí, de tant en tant, requereixen un manteniment i aquesta feina s’ha de fer a l’estiu.

Font: Ivan Sanz Tusell – Diaridelaneu.cat

Si t’ha agradat llegir el reportatge Quan la neu de l’hivern es treballa a l’estiu, també et pot interessar llegir FGC Turisme presenta els horaris dels trens turístics per a final d’estiu i tardor.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.