https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

8, setembre del 2024

Search
Close this search box.

8, setembre del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Premià de Mar: molta història mirant el mar…

Maresme
eb5c20341fb0d56f03f7eff0a4870175.jpg
Premià de Mar, com totes les viles ubicades prop de la costa, viu i beu del mar des dels seus orígens. Ja els romans es van ubicar en aquesta contrada i com a mostra unes restes romanes en un estat de conservació excepcional, l’actual Museu Romà. 
 
Amb els anys la relació amb el mar dels premianencs va seguir viva, el mar era la font principal de subsistència… però a la vegada un dels principals perills per culpa dels pirates i les seves ràtzies. Aquest passat va provocar, ara fa dues dècades, que els premianencs decidissin fer un homenatge a aquesta història de pirates en la seva Festa Major. I la relació de Premià amb el mar agafa, en ple SXXI, una nova embranzida, gràcies al nou projecte de transformació del port marítim.

 

Que els romans van instal·lar-se a Premià de Mar té una clara constatació un cop descobertes les restes de Can Farrerons. Ara fa un any obria les seves portes al públic el Museu Romà de Premià de Mar per fer pública i visitable la vila romana, ubicada al carrer Enric Granados amb Santiago Rusiñol, descoberta l’any 2000. 
 
 
La primera troballa d’aquest jaciment es remunta a l’any 1969 quan es van descobrir uns mosaics que ja van fer suposar de l’existència d’una important vila romana. A  partir d’aquell moment les descobertes, a vegades petites peces, altres d’elements més importants, cada cop que s’iniciaven obres a Can Farrerons, assentava més la possibilitat d’una troballa important. L’any 2000 sortia a la llum la gran troballa: un conjunt arqueològic d’extraordinària singularitat a Catalunya format per un edifici de planta octagonal d’època romana tardana. A l’interior de l’octàgon s’han identificat un total de 22 àmbits, a més del forn que escalfava els banys. Es tracta de l’únic edifici romà de planta octogonal que actualment es coneix en Catalunya. En un excel·lent estat de conservació, amb parets de 2,5m. d’alçada de mitjana, ocupa uns 700m2, ipresenta tres fases d’ocupació, primer com edifici de prestigi amb un pavelló de rebre, que copia l’arquitectura imperial de l’època Baix Imperial incloent uns banys (balneum) i habitacions de banquet. En una segona fase, cap l’any 450, Can Farrerons viurà un procés de ruralització i es va destinar a lloc productiu, amb dipòsits, premses de vi, (torcularia), bodega (cella vinaria) i forns petits per treballar els metalls. La tercera fase del jaciment l’ocupa la mort. 
 
 
A finals del segle VI o principi s del VII es convertirà en una necròpolis, que finalment acabarà soterrada pels sediments de les dues rieres que l’envolten, el torrent de Fontsanta i l’actual carretera de Vilassar de Dalt.
 
A més les excavacions al jaciment han reportat una gran quantitat de material arqueològic com agulles i plaques de bronze, claus, vidre, maons, teules, àmfores, ceràmica, fragments de columnes o monedes. La majoria d’aquest material es pot veure al Museu de l’Estampació. 
 
20 anys de Pirates, la memòria de la història
 
Els romans van desaparèixer però Premià seguia al seu lloc, vora el mar, amb una relació d’amor odi amb aquest ja que, si per un banda era la principal font de subsistència… també era un dels principals perills per a la població per culpa dels pirates i les seves ràtzies.
 
La gent de Premià, però, orgullosa de la seva història, va decidir homenatjar aquests pirates, convertint la Festa Major en una glosa a aquests mercenaris navegants de mil mars. I precisament aquest 2016 es celebren els 20 anys d’aquella decisió, un petit homenatge als pirates i als defensors del municipi, en el seu moment, que amb el devenir d’aquests 20 anys ha deixat de ser un acte de Festa Major per convertir-se en l’eix entorn del qual gira tota la Festa Major.
 
 
I 20 anys es mereixen una celebració com cal, el 9 d’abril es celebrarà l’acte central, coincidint amb la Festa dels 100 dies, la festa que dóna el tret de sortida al compte enrere per començar la festa i avisa a tothom que només queden 100 dies perquè aquesta arrenqui. Coincidint amb aquesta festa s’inaugurarà l’exposició “20 anys de Pirates” al Museu de l’Estampació – una exposició que farà una passejada històrica per l’evolució de tots els aspectes de la festa des que va començar al 1996 fins a avui. A la nit, arribarà el moment més sentimental amb un sopar que pretén reunir a tots els voluntaris i responsables que han participat al llarg dels 20 anys a la festa, un sopar al que s’espera l’assistència de més de 150 persones. Diferents activitats serviran per commemorar l’aniversari amb la participació de grups locals de música o DJ’s per treure versions dels himnes, el pirata o el premianenc.
 
El 27 de maig, com ja és tradició, es farà la presentació de les novetats, el cartell i el programa de la festa, aquest any en format musical. A més a més, es farà la presentació oficial del gegantons Omar i Ester, que s’estrenaran pel Desembarcament Petit.
 
I per demostrar la bona salut de la festa, aquest any s’apostarà per un nou gran acte: el Desembarcament petit, un Desembarcament adreçat cap a les famílies, que es realitzarà just l’endemà del Desembarcament. 
 
Un nou port pel S.XXI
 
I la relació de Premià amb el mar no s’acaba el segle XXI, sinó que agafa una nova embranzida, gràcies al projecte de transformació del port marítim. Un projecte que convertirà a Premià en una referència dintre de la zona costanera del Baix Maresme.
 
Un projecte de transformació de la façana portuària que ve de lluny, un primer pla de 2001 donava aire per a la construcció d’una gran zona verda, d’un passeig marítim i una zona lúdica-comercial de 25.000m2 que havia de revitalitzar l’àrea i obrir la possibilitat d’oferir una bona zona d’oci sense interferències amb els veïns del centre del municipi. Però tot i la seva aprovació definitiva, problemes econòmics, i un recurs del Ministerio de Medio Ambiente, van provocar la seva aturada.
 
 
Finalment, a les darreries de l’any passat el tema es va desencallar amb un parell de processos participatius i una modificació que suposa una adequació del pla especial de 2010 en tres aspectes puntuals. Les modificacions aprovades van ser el canvi d’ubicació de l’edificació de l’àrea tècnica; l’actualització d’alguns paràmetres relacionats amb les activitats del Club Nàutic i l’adequació als darrers canvis legislatius en matèria de costes de l’Estat i equipaments comercials a Catalunya. Aquesta modificació del Pla especial del port, tot i haver estat aprovada provisionalment pel ple, ara resta pendent dels informes de les administracions responsables de costes de l’Estat i ports de la Generalitat i l’aprovació definitiva per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona. 
 
 
El nou port comportarà la creació de més de 400 llocs de treball, un augment de l’activitat econòmica de la vila i que els premianencs puguin gaudir d’un espai lliure de grans dimensions. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.