Pànxing Pirineus

26, abril del 2024

Search
Close this search box.

26, abril del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

Sud de França Llenguadoc-Rosselló, a la recerca de la natura en estat pur

Pirineus
f84d217853d263e771f2d4ffc4c6fcef.jpg

Fantàstics paisatges forestals i aquàtics, espècies vegetals i animals, medis naturals excepcionals on perdre’ns i gaudir de la descoberta de l’entorn: les reserves naturals del litoral dels Pirineus Orientals ens ofereixen un gran espectacle natural on la biodiversitat i la protecció del medi estan absolutament garantits.

D’una superfície restringida però caracteritzada per una gran diversitat de medis naturals repartits sobre el conjunt del territori, els Pirineus Orientals compten amb onze reserves naturals i amb una trentena d’espais naturals protegits que cobreixen prop de 45.000 hectàrees de la regió. Aquestes reserves i aquests espais abasten territoris catalogats amb el títol de protecció de la natura, ja que hi habiten o s’hi componen espècies i medis naturals de gran interès, la salvaguarda dels quals ha d’ésser garantida.

Molt a prop de les platges i lluny de multituds, doncs, tindrem l’oportunitat de descobrir fantàstics paisatges d’aigua o forestals, endinsant-nos en les reserves naturals de la Massana (La Massane), del Mas Larrieu, de l’estany de Canet i Sant Nazari de Rosselló (Estanque de Canet-St-Nazare) i de la reserva marina de Cervera-Banyuls (Cerbère-Banyuls), entre d’altres. A continuació us en fem cinc cèntims.

Espais protegits i reserves naturals a la costa rocosa:
Reserva natural marina de Cervera-Banyuls. Ocupa una superfície de 650 hectàrees. Creada l’any 1974 i administrada pel Consell General, es tracta d’una reserva exclusivament marina que se situa a la vora de la costa rocosa. La reserva acull coral vermell, herbaris de posidònies, mol·luscs, crustacis, peixos de totes classes, alguns dels quals poc habituals: anfossos, molles de roca, sards imperials i àguiles de mar.

Espai natural del massís de l’Albera. Amb 7.000 hectàrees, culmina al puig Neulós, de 1.256 metres, abans de submergir-se al mar mentre dibuixa una costa retallada. Veí del Parc Natural de l’Albera, es compon de fagedes, d’alzinars i de turons gràcies als quals ha estat un espai reconegut a Europa i inscrit dins de la xarxa Natura 2000. Són dues les reserves naturals que testimonien la gran riquesa ecològica d’aquest massís: la Massana i les Moixoses. Nombrosos itineraris permeten descobrir els paisatges i els diversos medis naturals d’un bosc tan emblemàtic.

Argeles 320x200Els espais del Racó (Racou). El Conservatori del Litoral (Conservatoire du Littoral) va adquirir aquest espai natural, que ocupa unes 30 hectàrees i que correspon a les cales de Portells (Porteils), al molí d’Ensord (Ensourd) i al bosc de Vall Maria (Valmarie), a Argelers (Argelès-sur-Mer). D’un valor ecològic excepcional, el Racó acull la presència de dues espècies protegides: la palmerina i l’armèria del Rosselló, així com diversos hàbitats naturals d’interès comunitari. Les vistes extraordinàries sobre els espadats del litoral i dels sotaboscs no ens deixaran pas indiferents. A més, a través dels senders d’accés a la platja del Racó i del litoral serem testimonis de la riquesa de la Costa Vermella.

Espais protegits i reserves naturals a la costa sorrenca:
La reserva natural del Mas Larrieu. Situada al nord de la Platja d’Argelers (Argèles-plage) i amb 145 hectàrees, és un dels darrers espais salvatges de la plana i del litoral del Rosselló. Constitueix una zona de trobada entre terra i mar, d’aigua dolça i d’aigua salada. Entretallada per boscos poc frondosos i canyissars que voregen el riu Tec (Tech), la reserva ha sabut conservar el seu aspecte natural, així com la seva unicitat en l’àmbit biològic. La seva visita permet descobrir paisatges molt diversos generats per la juxtaposició, en una escassa superfície, de diferents medis naturals: canyissars, prats, dunes i desembocadura del riu Tec. Hi podem admirar nombroses aus com les garses, els abellerols europeus i diverses espècies de gavina.

L’espai natural protegit de l’Estany de Canet. Ocupa una superfície de 1.000 hectàrees. Adquirit pel Conservatori del Litoral l’any 1978, l’estany conforma un territori que acull més de 200 espècies d’aus migratòries i de sedentàries. També s’hi troba un mosaic de medis naturals excepcional i una flora i una fauna especialment riques. El poble pesquer acull nombrosos visitants, així com el sender d’exploració, el recorregut del qual s’estén per les ribes de l’estany i per l’observatori de les aus.

L’espai de les Dosses. Amb 130 hectàrees i vorejant l’estany de Salses (Salses-Leucate), aquesta zona humida constitueix un refugi per a la biodiversitat i un mosaic de medis naturals que acull una flora i una fauna molt variada. A fi de preservar i protegir aquest espai, el Consell General ha habilitat un sender d’interpretació compost per taulons interactius que permeten conèixer l’estany, la seva història, els seus paisatges i les espècies a protegir.

Paratge de Paulilles:
PAULILLES 320x200Paulilles és una badia a la Costa Vermella situada al municipi de Portvendres, entre el cap Verd (Cap Béar) i el cap de d’Abella (Cap de l’Abeille). La seva riba d’esquist i les seves tres platges, separades per promontoris poblats d’arbres, són ben conegudes per pescadors, vinicultors i pastors des de fa segles i segles. És, sens dubte, el més bell paratge natural de la Costa Rocosa.

La badia de Paulilles fou, essencialment i durant un segle, el marc d’una antiga fàbrica d’explosius concebuda per Alfred Nobel, fet del qual la badia no es pot dissociar.

Les barques catalanes han atorgat un gran renom al litoral nord-català. Actualment són en perill de desaparició, tot i ésser el testimoni privilegiat de la història marítima de Catalunya. Les embarcacions de la badia varen servir d’inspiració a grans pintors com Matisse, Dufy, Derain… i continuen sent-t’ho per a nombrosos artistes.

Amb l’objectiu de preservar la col·lecció de l’Export Museu de la Vela Llatina, el Consell General dels Pirineus Orientals ha decidit posar en marxa el projecte de salvaguarda i valorització del patrimoni marítim català, elqual es defineix a partir de tres eixos principals: el centre de conservació, el taller de restauració i el fons de documentació per al desenvolupament de la recerca marítima.

El sender litoral d’Argelers i el Racó a Banyuls:
Aquest itinerari a peu permet descobrir la costa rocosa de la regió mentre es travessen boniques ciutats portuàries. No hi ha grans desnivells, és practicable tot l’any i ofereix unes magnífiques panoràmiques de mar i de muntanya.

La distància total de l’itinerari és de 24,4 km; la durada: 8 hores. El recorregut demana una bona forma física per part dels senderistes.

Busseig i sender submarí:
chocoloff 320x200També podrem descobrir la riquesa natural dels petits fons, una zona de recorregut aquàtic oberta durant el període d’estiu. Situada a l’inici de la platja de la Peirafita (Peyrefite), entre Banyuls i Cervera, a través d’aquest recorregut d’immersió serem testimonis de la gran bellesa de la vida submarina i descobrirem una fauna i una flora excepcionals, així com restes de la Segona Guerra Mundial, vestigis de l’antiguitat…

Aquesta activitat es pot realitzar de l’1 de juliol al 31 d’agost, de les 12 a les 18 hores, i l’accés és gratuït.

 

Més informació:
Comitè Departamental de Turisme dels Pirineus Orientals
Tel. 00 33 468 51 52 53
www.tourisme-pyreneesorientales.com

 

 Dades d’interès:

Allotjaments


T.R. El Balcó de Dorres

Residència hotelera La Pradella

Restaurants


 

Serveis


Parc Natural marí del golf de LióParc Natural Pyrénées Catalanes

Els Banys de Dorres

Professionals


Xarcuteria Salaisons de Cerdagne

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.