https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

27, abril del 2024

Search
Close this search box.

27, abril del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Turó d’en Galceran

Maresme
1 (7)
A la sortida d’aquest mes, visitarem l’últim turó que tenim al Sud del Maresme, amb 484 metres d’altitud i que es troba a cavall entre els municipis de Tiana i Alella: és el Turó d’en Galceran.

És una ruta circular, amb vistes molt aèries sobre el Barcelonès, Barcelona capital i per l’altre vessant també sobre el Maresme sud  (Alella, Turó de Sant Mateu, etc. ) i com a rerefons, banyant la nostra vista, totes les panoràmiques estan cobertes per la nostra Mediterrània.

El Rocar: És el cim del primer turonet que pugem. En arribar al coll, veiem a l’altra banda les primeres vistes del mar i Montgat, com si en helicòpter ens desplacéssim.

Turó den Galceran: 484 m. Al cim del Turó de’n Galceran hi ha una torre de guaita per a detectar incendis forestals. Val la pena aturar-se una bona estona, per esmorzar, agafar forces i contemplar la vista.

Cartoixa de Montalegre: És l’única cartoixa que tenim a Catalunya. Els seus inicis es remunten a l’any 1415 i va ser regentat pels monjos de la Cartotja o de Sant Brú, com se’ls solia anomenar.  Va funcionar com a  Seminari Menor de la diòcesi de Barcelona de 1961 a 1998, any en el qual va ser tancar i cedit a la Fundació Pere Tarrés. Actualment, té la funció de Casa de Colònies, però antigament havia arribat a tenir 300 alumnes interns.

Cementiri del Còlera: L’any 1870 es declarà una epidèmia de febre groga o còlera al barri mariner de la Barceloneta de Barcelona, a causa de, possiblement, un vaixell infectat que provenia de l’Illa de Cuba. La situació es va fer tan insostenible que l’Ajuntament i la Junta de Sanitat ordenaren el desallotjament forçós de tota la Barceloneta. Es decidí aleshores establir una colònia sanitària a les antigues dependències religioses de la Conreria. Acabada l’epidèmia els veïns varen poder tornar a la Barceloneta; havien mort 76 persones.

Font de l’Alba: lloc concorregut pels vilatans de Tiana, a on hi ha una àrea de pícnic molt ben cuidada amb taules on anar a passar un dia al camp amb la família o els amics.

Ermita de la Mare de Déu de l’Alegria: És l’antiga església parroquial de Tiana, documentada des de l’any 1018 i sembla que va ser construïda sobre les restes d’una vil·la romana.

COM ANAR FINS AL TURÓ D’EN GALCERAN

Itinerari: Circular

Durada 3 ½  h. 

Desnivell: 429 m.

Distancia: 11,41  km  

Època: Hivern /Primavera.

Track: Tiana-Turó d’en Galzeran-777

Comencem la nostra ruta cap al Turó de’n Galceran dins del municipi de Tiana. Pugem per la carretera de Tiana (C/Riera d’en Font) i després de passar l’església, uns 500 metres més amunt, baixem seguint un indicador que marca Restaurant Mas Blanc, pel qual passem per davant i seguim recte. Comença el C/ Can Gaietà i deixem el cotxe a la cruïlla entre aquest carrer i Can Bruguera; a mà esquerra comença una pista forestal de sorra.

La ruta comença baixant pel carrer Can Gaietà i a uns 50 m  prenem un camí a mà ESQUERRA  que entra cap als camps.

A la primera cruïlla tombem a LA DRETA i més endavant, després de travessar una cruïlla, veiem davant nostre un pi molt gran i una petita placeta. Hem de deixar el camí principal i buscar un petit corriol a MÀ DRETA a la mateixa alçada del gran pi.

Galceran
Al llarg del camí podrem observa gran exemplars de la flora autòctona

Aquest corriol, serpentejant primer i en ascensió més endavant, ens menarà passant per sota la línia de la llum a dalt del Rocar, pujant en línia recta. 

Prenem el corriol de l’esquerra que comença a pujar. Mirem d’anar crestejant, ja que és la manera en què gaudirem de les millors vistes.

Seguint, arribem a un rial ample que ens diu que estem en el PR-C 146 i que seguim cap a L’ESQUERRA tot pujant. Ja no deixem aquest camí ample i de bon trepitjar fins que passem una porta. Continuem pel mateix camí tot baixant i pujant mentre la farigola i l’estepa blanca florides ens alegren el nostre pas.

L’estepa blanca florida ens acompanyarà bona part del trajecte

Passem una segona porta i continuem pujant direcció al cim, fins a una cruïlla que sembla que hi facin guàrdia dos dipòsits grans de plàstic. Aquí prenem un corriol que puja per davant nostre, lleugerament cap A LA DRETA, que va fent giragonses per guanyar alçada. Quan desemboquem a un rial ample, ja veiem la torre de guaita del Cim del Turó d’en Galceran a l’abast de la nostra mà.

Arribarem als peus d’una torre de guaita per detectar incendis forestals

En aquest punt ens hem guanyat un bon repòs per a agafar força i contemplar el bonic paisatge que s’estén sota nostre.

La baixada l’emprenem pel costat contrari d’on hem vingut, molt empinat al principi. Arribem a un rial que prenem en sentit de baixada, direcció al mar.

Seguim aquest camí ample fins que a mà esquerra trobem un rètol que diu: CAMÍ ANTIC DE MARTORELLES. Aquí agafem aquest corriol que surt a MÀ ESQUERRA i l’anem seguint fins a un clar del bosc on hi ha una cruïlla de 4 camins i que hem de seguir recte avall en la direcció que indica FONT DE L’ALBA.

El cementiri del Còlera és un espai digne de visitar

A partir d’aquí, anem seguint els diferents rètols que trobem i que ens menen cap a la FONT DE L’ALBA. A mitjan camí arribem al CEMENTIRI DEL CÒLERA, petit espai curiós on val la pena treure el cap.

Arribats a la Font de l’Alba i l’àrea de pícnic, seguim a mà esquerra i al cap de poc arribem a la zona esportiva de Tiana. Continuem baixant per la paret que dóna al camp de futbol i al final agafem el pas de vianants pel lateral de la carretera que porta a Tiana.

Àrea de pícnic de la fint de l’Alba

Quan s’acaba la barana del lateral de la carretera, prenem el carrer que baixa cap a la riera, com si tornéssim enrere fent una V.

En travessar la riera, seguim el rètol que diu Cementiri i ens farà pujar lleugerament cap allà i a l’Ermita de l’Alegria, que val la pena aturar-se un moment.

Vista frontal de l’ermita de l’Alegria

Seguint, passem per davant de Can Cirera, un mas molt gran d’aquest municipi. Després d’una baixada recta i perllongada, arribarem on tenim el cotxe, punt final del nostre itinerari.

Josep Grau

MONTALTREK

Si t’ha agradat la ruta al Turó de’n Galceran, també et pot interessar llegir la ruta a Sant Pere de Riu.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.