Pànxing Cerdanya

9, setembre del 2024

Search
Close this search box.

9, setembre del 2024

Cultura – Cerdanya

Celebrem Tots Sants, dolça i mestissa festa

Cerdanya
Estarem tots d’acord a dir que a cada estació de l’any se celebra una festa tradicional que la caracteritza. A l’hivern, Nadal; a la primavera, Sant Jordi; la revetlla de Sant Joan marca l’inici de l’estiu. I a la tardor, temps que ara ens ocupa, celebrem Tots Sants. Coneguem una mica millor aquesta festa.

Una mica d’història

El principi de les festivitats populars sovint costen de marcar en el calendari històric. Pel que fa a Tots Sants, hi ha bastant consens en situar els seus inicis al segle VII, quan el papa Bonifaci IV, l’any 610, va decidir purificar i consagrar a la Mare de Déu i a tots els màrtirs el temple pagà del Panteó (pan theon vol dir, de fet, “tots els sants”). Va ordenar també que se celebrés una festa en la diada de la seva dedicació: d’aquí neix Tots Sants. De mica en mica es va anar estenent per tot l’occident, i a partir del segle X, l’endemà de la festa, es va instaurar la tradició de commemorar els fidels difunts. Uns inicis pagans que el cristianisme va adoptar.

Castanyada VS Halloween 

De menjar castanyes està relacionada precisament amb la commemoració dels difunts a la qual fèiem esment. Durant la festa, es duia a terme un repic de campanes que s’allargava durant hores per recordar els familiars morts i per encoratjar a la gent a resar. Els campaners, cansats i morts de fred després de la jornada maratoniana repicant, necessitaven una menja calenta i calòrica que els refés de l’esforç. Les castanyes i els moniatos, regades amb un traguinyol de vi bo o moscatell, esdevenien un bon reconstituent.

Des de ja fa un bon grapat d’anys, a casa nostra s’ha anat instaurant el costum de celebrar la festa d’origen anglosaxó de Halloween. Els antics celtes creien que durant la celebració del Samhain, els esperits dels difunts tornaven a visitar els vius. Amb l’emigració d’irlandesos cap als Estats Units es va exportar aquesta celebració, que el pas dels anys ha fet que anés adquirint el caire terroríficament festiu i dolç d’avui dia. I és que a vegades sembla que hàgim d’escollir entre una de les dues festes, però, per què no celebrem el bo i millor de les dues? Què us sembla un Castaween?

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.