Pànxing Cerdanya

24, abril del 2024

Search
Close this search box.

24, abril del 2024

Cultura – Cerdanya

Les Pasqüetes, una festa major de benvinguda a la primavera

Cerdanya
863307fbd1530a9c2d2dbdedee75ede3.jpg

La Festa Major de Llívia: Pasqüetes, orígens i història.

A través del Concili de Nicea, l’any 325 dC es decreta que el diumenge de Pasqua serà el primer diumenge després de la primera lluna plena de la primavera. En conseqüència, la capvuitada de Pasqua o, el que és el mateix, el diumenge després de Pasqua, és conegut amb el nom de Pasqüetes, que dóna denominació a la Festa Major de la vila de Llívia i la caracteritza com una festa i un ritual de benvinguda de la primavera.
 
Els orígens de les festes de primavera són tan antics com la pròpia humanitat. Sabem que ja els pastors israelites, després del llarg temps de sequera hivernal, marxaven cap a Egipte cercant pastures pels seus ramats; la primera nit de lluna plena es reunien, sacrificaven un anyell i amb aquest ritual, demanaven fertilitat als Déus. Posteriorment, els antics rituals de Pasqua nòmades prenen significat amb l’alliberament del poble jueu de l’esclavitud egípcia. I dins la religió cristiana, la mort i resurrecció de Crist donen sentit a la Pasqua cristiana, a més de seguir el vell ritual primaveral fusionant com sempre festes paganes i festes religioses en el calendari. No només la tradició bíblica, sinó tota la mediterrània, ha celebrat l’arribada de la primavera des de temps immemorials.
 
A més, a les comarques de muntanya, marca el moment en què el bestiar puja a les pastures d’estiu (de Pasqua a Sant Joan), es xolla el bestiar de llana i el camp reneix després del llarg hivern.
 
Així doncs, Pasqüetes és la Festa que els lliviencs, des de l’antiguitat, han commemorat la benvinguda a l’equinocci de primavera: a l’abundor, al florir dels camps, a la llum, al cant dels ocells i al verd dels prats. La qual cosa, amb el pas del temps, ha esdevingut la Festa Major, on el programa buscar satisfer a tots els públics.
 
 
En aquest 2019, Pasqüetes se celebraran del 26 al 29 d’abril, i les seves principals novetats seran la presentació de l’últim llibre d’en Paco Riera i el dinar popular el dilluns. Com és habitual, el divendres es destinarà a la nit dels joves, amb diferents propostes musicals al poliesportiu a partir de les 23.30 h i fins a altes hores de la nit: La banda del coche rojo, Karaoke’s band i Dj Xandri’s.
 
Dissabte 27 l’oferta és més variada, des d’un espectacle a la tarda pel públic familiar (El pot petit i la melmelada band), i a la nit unes bandes musicals per a tots els públics: Cafè Trio, Dalton band i Dj Xandri’s.
 
El diumenge 28, abans de dinar, la cobla Montgrins ens delectarà amb sardanes a la plaça Major i, posteriorment, a la tarda i com a orquestra, ens oferirà concert i ball.
 
El dilluns 29 al matí, els petits podran passar-s’ho d’allò més bé amb inflables al Parc de St. Guillem i l’animació i els jocs de Fefe i Cia. Tanmateix, l’orquestra Selvatana ens oferirà sardanes al matí i concert i ball a la tarda per tancar la Festa Major d’enguany. Per primera vegada, es farà un dinar popular amb arròs i civet, ofert aquest últim per l’Ass. De Caçadors de Llívia i cuinat per l’Antic Can Marcel·lí.
 
I… altres tradicions de Llívia
 
Concurs de rams de flors de Cerdanya
Cada 15 d’agost, en honor a la Verge Maria, se celebra el concurs de rams de flors de Cerdanya, molt popular avui en dia. Dels més petits als més grans presenten veritables meravelles fetes amb una única condició: que siguin flors de l’entorn i que no estiguin protegides. 
 
Festa de la transhumància 
L’any 2000 es va recuperar aquesta festa per acord municipal. La gent de Llívia, a trenc d’alba, s’aplega el primer cap de setmana de juny i enfila, muntanya amunt, pels camins d’Angostrina, cap al Pla de les Bones Hores acompanyant el bestiar (eugues i vaques) que es desplacen a la zona de pastures al peu del Carlit, on romandran fins a la tardor.
Una vegada a dalt, tant pels que pugen a peu com pels que arriben en cotxe, se celebra un dinar de germanor.
 
Festa del castell 
Aquesta festa local commemora la donació als pobladors, el dia 12 de maig del 1257, per part del rei Jaume I El Conqueridor, de l’autorització d’habitar la falda del turó per tenir més accés a les vies de comunicació, poder conrear els camps de la part baixa i estar més resguardats dels crus hiverns i al mateix temps seguir tenint la protecció del senyor del castell. Durant tot el dia, la vila es guarneix amb motius medievals, amb fira artesanal, jocs i entreteniments medievals per a la mainada, tallers, dinar i música popular. A dalt el castell al matí, s’escenifica la vida dels pagesos i dels cavallers del segle XIII a càrrec de Jaume I.
 
Festival de música de Cerdanya
Es tracta d’un gran reclam cultural que, des de l’any 1982, s’ofereix al visitant i al vilatà. D’aleshores ençà, la música clàssica ha omplert de notes el poble, i per extensió la Cerdanya, els mesos d’agost i setembre. Actualment, el Festival s’organitza conjuntament amb la vila de Puigcerdà, ampliant l’oferta a un públic més diversificat. Llívia fou pionera en festivals d’aquest tipus i és un símbol de continuïtat, tant per les edicions com per l’excel·lent programació.
 
Cross popular
el mes d’agost es disputa el cross popular de la vila, obert a tots els públics, amb un recorregut de 8,2 km que recorre per paisatges cerdans d’espectacular bellesa. Cada any adquireix més adeptes.
 
Consulta el programa de Festa Major: aquí
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.