Pànxing Cerdanya

9, setembre del 2024

Search
Close this search box.

9, setembre del 2024

Cultura – Cerdanya

El Museu de Llívia “llueix” a la xarxa les seves caixes policromades, digitalitzades en 3D

Cerdanya
Captura de pantalla 2023-01-20 a les 13.37.39
Algunes de les caixes de l’antiga farmàcia Esteve de Llívia han seguit aquest procés d’escanejat i ara es poden veure través del portal Sketchfab, al detall.

A últims del mes de novembre va començar el projecte de digitalització en 3D del patrimoni que guarda el Museu de Llívia. Una petita part, tenint en compte l’extens material que conserva el servei museístic. El procés, doncs, s’anirà desenvolupant al llarg dels anys. En aquest cas, va iniciar-se amb la fotogrametria i processat en 3D de 10 de les caixes que disposa el fons de la farmàcia Esteva de Llívia, que formen part de l’exposició permanent del museu.

Un cop finalitzada aquesta fase, les caixes s’aniran penjant al portal especialitzat en 3D i també, posteriorment, al web del Museu de Llívia per tal que tothom que vulgui pugui veure-les, virtualment.

El director del Museu de Llívia, Gerard Cunill, destaca que el projecte, més enllà de l’exposició virtual d’aquest patrimoni digitalitzat, “dona accés a les persones amb discapacitat visual que, de forma tàctil, podran conèixer i descobrir aquest patrimoni”. També, afegeix Cunill, s’obren possibilitats en l’ensenyament i en la recerca.

L’actuació la duu a terme l’empresa Veraicon, gràcies a una subvenció del departament de Cultura, d’una banda, i el finançament de la resta per part de l’ajuntament. Ara, la idea és publicar les imatges digitalitzades de forma regular, en les pròximes setmanes. 

Cunill ha avançat que l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que impulsa una campanya de digitalització dels fons museístics de Catalunya, serà a Llívia aquest primer trimestre de l’any per continuar aquest procés en 3D, amb altres peces i elements del museu llivienc.

Fotogrametria i processat 3D

Es processen les fotografies de la peça per crear un núvol de punts i s’estableix les mides i textura de la peça mitjançant programes específics de fotogrametria. Posteriorment, s’edita el model amb programes de modelatge 3D. Una vegada aconseguit el model 3D, es facilita la seva visualització en qualsevol mena de dispositiu i navegador per poder compartir en línia.

Veraicon és una empresa de serveis per a la gestió del patrimoni cultural, creada el 2012, dirigida a institucions públiques i privades. L’equip està format per professionals amb una àmplia experiència en la gestió de patrimoni; museòlegs, historiadors de l’art, historiadors, conservadors-restauradors, arqueòlegs, documentalistes, arxivers i bibliotecaris. Ofereix serveis per a contribuir a la difusió i conservació del patrimoni.

Font: Comunicació – Ajuntament de Llívia

Si t’ha agradat llegir la notícia El Museu de Llívia “llueix” a la xarxa les seves caixes policromades, digitalitzades en 3D, també et pot interessar llegir Nit de Reis, nit de màgia i il·lusió.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.