Pànxing Cerdanya

15, maig del 2024

Search
Close this search box.

15, maig del 2024

Notícies – Cerdanya

El Museu de Llívia col·labora, per primera vegada, amb la Universitat d’Estiu Ramon Llull de Puigcerdà

Cerdanya
Universitat-d_estiu
El servei museístic intervé en el curs "La Pau als Pirineus (1659): un llarg conflicte internacional i la seva repercussió sobre la Cerdanya".

Llívia (28/06/2023). —”La Pau dels Pirineus (1659): un llarg conflicte internacional i la seva repercussió sobre la Cerdanya” és un dels cursos que, aquest any, ha programat la Universitat d’Estiu Ramon Llull de Puigcerdà. El curs està dividit en dues parts. La primera es desenvoluparà a una de les aules de l’Institut Pere Borrell, de Puigcerdà dimarts, 11 de juliol. La segona part té com a escenaris el Museu de Llívia i les fites fronteres que hi ha en el territori llivienc dimecres, 12 de juliol-.

“És la primera vegada que col·laborem amb la universitat d’estiu. El museu acollirà els alumnes inscrits al curs i des d’aquest servei els oferim una vista guiada. Després, acabarem la vista a l’exterior i portarem els participants a fer un recorregut per les fites, de la 14 a la 21”, ha explicat el director del servei, Gerard Cunill. “A cadascuna d’elles hi detallarem una història, un fet o una anècdota. En aquest sentit, també es parlarà dels tractats de Baiona i la delimitació de la frontera”, ha revelat Cunill. Aquesta serà una activitat que es farà conjuntament amb el director del curs de la universitat d’estiu, el doctor puigcerdanenc, Xavier Gil i Pujol.

El curs “La Pau dels Pirineus (1659): un llarg conflicte internacional i la seva repercussió sobre la Cerdanya” és de 8 hores. Com detalla el programa, “la Pau dels Pirineus de 1659 va posar fi a una llarga guerra entre França i Espanya, iniciada el 1635, i va comportar la redistribució d’alguns dominis entre els dos contendents. França va retenir el Rosselló i una part de la Cerdanya, causant, doncs, la divisió de la comarca. El traçat de la frontera va ser ratificat per mitjà dels acords de Baiona de 1856-1868, que van establir les fites que el marquen, així com les corresponents a’enclavament de Llívia”.

Per a inscriure’s al curs, podeu fer-ho a través d’aquest enllaç:

https://universitatestiu.url.edu/home/info/244

Altres enllaços d’interès:

https://www.aucer.org/

https://universitatestiu.url.edu/home/llistat

La Universitat d’Estiu Ramon Llull de Puigcerdà, que enguany se celebra del 10 al 14 de juliol, està organitzada per l’AUCer una institució sense ànim de lucre, formada l’any 1999, que té com a finalitat l’organització d’activitats, principalment, educatives, entre altres i que compta amb la participació de desenes de voluntaris, principalment veïnes i veïns de la Cerdanya. Disposa del suport de l’Ajuntament de Puigcerdà i la Universitat Ramon Llull i empreses privades. Enguany, la universitat d’estiu ofereix fins a 25 propostes entre cursos i activitats.

El periodista Enric Calpena serà l’encarregat de l’acte inaugural. Serà el dia 10, a les 20.15 h, a la sala d’actes del Museu Cerdà, amb la conferència “El cansament del món: mil·lenarisme en l’alta edat mitjana i en l’actualitat”. L’entrada és lliure. També hi haurà l’actuació de la Coral de la Capella de Santa Maria de Puigcerdà.

Font: Àrea de comunicació Ajuntament de Llívia

Si t’ha agradat llegir El Museu de Llívia col·labora, per primera vegada, amb la Universitat d’Estiu Ramon Llull de Puigcerdà, també et pot interessar llegir Més de 2.000 pel·lícules es presenten al 14è Festival de Cinema de la Cerdanya

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.