Pànxing Cerdanya

27, abril del 2024

Search
Close this search box.

27, abril del 2024

Notícies – Cerdanya

Finalitza la campanya d’excavacions al fòrum de Llívia

Cerdanya
created by dji camera
created by dji camera

Font: Universitat Autònoma de Barcelona Museu de Llívia


El 28 d’octubre s’acaben els treballs arqueològics del 2020 que, malgrat la pandèmia, s’han pogut desenvolupar completament

Els treballs d’excavació previstos per aquest 2020 s’han acabat. Aquests darrers mesos de campanya s’han concentrat en l’excavació i documentació de l’espai central. Es tracta d’un dels darrers testimonis de tota la seqüència cronològica del fòrum de Iulia Libica. Per aquesta raó, s’ha excavat de forma meticulosa per quadres de 5 metres de costat per tal d’entendre tot el procés d’enderroc de les estructures des d’època moderna fins a la romana. Des de l’excavació inicial del forat de pagès modern, s’han documentat diversos enderrocs de pedra i argila segurament de fases tardoantigues o altmedievals. Així doncs, finalitza la campanya d’excavacions al fòrum de Llívia amb troballes interessants.

 

Finalitza la campanya d'excavacions al fòrum de Llívia
Imatge del sector central de l’excavació – UAB

 

Les darreres setmanes ja s’han visualitzat els murs que delimiten un àmbit nou que aprofita el mur del podi del fòrum. Tanmateix, es construeix, paral·lel a ell, un mur en opus spicatum, en forma d’espiga de blat, de cronologia tardoantiga. A l’espera de confirmar la datació dels materials tant del seu enderroc com construcció, sembla que es tractaria d’un àmbit de finals del IV al VI dC. Una època de remodelació del fòrum que no tenien gaire ben documentada.

Troballes interessants

S’han localitzat també estructures de combustió i possibles escombreres vinculades a producció metal·lúrgica (escòria de ferro) o ceràmica (gran quantitat de tegulae). Un cop s’hagi completat la identificació del nivell de circulació, segurament s’avançarà més a l’est per identificar totes aquestes estructures de producció pirotecnológica.

 

Finalitza la campanya d'excavacions al fòrum de Llívia
Imatge zenital del conjunt d’excavació – UAB

 

Finalment, cal esmentar alguns materials destacats d’aquesta campanya. En són exemples una agulla de fíbula de grans dimensions o un fragment escultòric de bronze (potser un element decoratiu com una corona que ja s’havia trobat el 2019). També s’ha trobat una moneda de la Colònia Nemausus, actual Nimes.

 

Finalitza la campanya d'excavacions al fòrum de Llívia
Dupondi de la colònia Nemasus (Nimes)
Plantejant una museïtzació futura

Aquesta campanya 2020 ha servit per col·locar diverses graves de colors diferents que han cobert els espais més consolidats de l’edifici del fòrum, el quadrant nord-oriental d’aquest edifici, on es pot veure una de les quatre cantonades de l’edifici, i on l’espai excavat està gairebé complet. La col·locació de les graves, amb tons de colors que contrasten, s’ha fet per poder consolidar l’espai, sanejar-lo i preparar-lo per a una futura divulgació que consistirà, d’aquí a uns anys, en una museïtzació d’aquest espai, que és el fòrum. Va ser construït al segle I aC i és l’únic edifici d’aquestes característiques que de moment s’ha localitzat al Pirineu. Això demostra la importància de la Llívia romana, com a capitalitat d’un espai inconcret, però possiblement més extens que no pas l’actual Cerdanya.

 

Comparativa de les excavacions del fòrum de Llívia tal com es va deixar a la campanya del 2019 i del 2020 – Museu de Lívia

Si t’ha agradat llegir l’article Finalitza la campanya d’excavacions al fòrum de Llívia, també et pot interessar El Museu de Llívia inaugura una exposició inèdita.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.