Pànxing Cerdanya

13, octubre del 2024

Search
Close this search box.

13, octubre del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Descoberta al Grau de l’Ós

Cerdanya
Avui des de Penyes Altes Outdoor Services us proposem una ruta de senderisme totalment diferent de la que habitualment esteu acostumats, parlem d’una de les joies que amaga la Cerdanya com és el Grau de l’Ós.

ACCÉS

Iniciarem la ruta des del costat de les oficines de l’àrea de peatge del túnel del Cadí (1.205 m) des d’allà seguirem un sender que ens conduirà fins a un pas subterrani. Un cop a fora seguirem un sender que passa pel costat del torrent del Grau de l’Ós, arribarem a un estret on ens trobarem un cartell de fusta que ens indica l’entrada al Grau de l’Ós.

Un cop deixat enrere el cartell observarem que per continuar haurem d’avançar per damunt del torrent, el qual habitualment acostuma a estar sec, però s’ha de tenir en compte la meteorologia dels dies previs.

A mesura que anem progressant ens trobem còdols i grans blocs de pedres caiguts, fet que fa que a poc a poc anem guanyant desnivell positiu i hàgim de fer algunes petites grimpades per poder avançar. Continuarem avançant per les grans parets de roca calcària i podrem gaudir i apreciar que aquestes parets estan repletes de vegetació, en concret d’una planta anomenada orella d’ós (Ramondamyconi) fàcil de reconèixer pel seu color lilós i considerada un fòssil vivent que va ocupar la major part dels Pirineus fa 20 més milions d’anys, durant el període terciari.

A la meitat del camí ens trobem un pas barrat per una gran roca caiguda, la qual va quedar encastada a la paret i ens barra el pas. Degut aquest despreniment que obstaculitza la progressió, a la dreta per un pas molt estret, s’ha equipat una escala amb una cadena, la qual és el pas més tècnic i complicat de tota la ruta. S’ha de fer força de tren inferior i superior per poder superar-lo, a més a més no tenim opció de retorn un cop hem pujat per aquest pas tècnic (escala i cadena), és pràcticament impossible poder retrocedir i baixar-hi.

Un cop superat el pas continuem pel torrent encara una mica encaixonat, al cap d’uns metres més endavant ens trobem una gran paret de roca, la qual té una part de vauma natural, en la qual observem que s’ha reaprofitat per fer un petit refugi amb construcció d’obra, amb una porta la qual per primer cop sobta trobar-se aquesta estructura enmig d’aquest barranc remot, dins del refugi hi ha dues sales de petites dimensions, però a una altitud respecte al barranc, prou segura per si de sobte el torrent augmentés el caudal de cop, poder aixoplugar-te i resguardar-te durant el temps necessari. Aquesta construcció havia estat dècades enrere un magatzem d’unes antigues mines de manganès properes a la zona.

Trobem un petit camí a la dreta remarcat que ens fa continuar pel costat del torrent. A poc a poc anem alternant cap a la dreta i cap a esquerra fins a arribar a una mena de feixes anomenades prats de Riumajor.

Un cop ja hem sortit i deixat enrere el Grau de l’Ós, passem  pels costats dels prats de Riumajor per l’esquerra, guanyem una mica de desnivell positiu i observem al voltant boscos de pi roig i a la nostra dreta uns camps en els quals trobem les marques taronjoses de la travessa de Cavalls del Vent, els seguim a poc a poc fins a arribar al punt més alt de la nostra ruta, el refugi del Serrat de les Esposes.

Un cop deixem el refugi, continuem per la pista que ens conduiria en cas de seguir-la fins al final a la població més propera, la de Riu de Cerdanya, però al cap de pocs metres trobem un trencant secundari que ens fa baixar a mà dreta, continuem pel camí i passem per davant de la font de la Mollera, continuem baixant i veiem que el terra està tot empedrat, fet sorprenent per la zona on estem, però aquí no acaba la curiositat, ja que just a davant trobem les ruïnes d’un petit nucli anomenat Canals (1.380 m), en el qual va ser abandonat a la dècada dels seixanta i no s’hi ha tornat a reprendre activitat humana.

Abandonem Canals a la nostra esquerra i continuem guanyant desnivell negatiu seguint pel camí, allà passem per un pedregar del qual desemboca més a baix amb dues corbes reforçades per uns contraforts de pedra (marrades de Canals) que tornen a sorprendre com una construcció d’aquestes dimensions pot estar feta en aquesta zona, baixem i tornem a parar al camí que passa pel torrent del Grau de l’Ós, en aquest cas seguim el curs del torrent fins que ens porta altre cop al pas subterrani que passa per sota la carretera del peatge del túnel del Cadí, continuem uns metres més fins a arribar a les oficines del peatge en el qual havíem començat el nostre punt d’inici i finalitza com a bona ruta circular.

FITXA TÈCNICA

Sortida i arribada: Oficines de l’àrea de peatge del Túnel del Cadí (1.205 m)
Dificultat Física: Fàcil
Dificultat Tècnica: Moderada, pas equipat amb verticalitat (escala i cadena) recomanable per aquest pas portar casc
Longitud de l’itinerari: 9,5 quilòmetres 
Desnivell de l’itinerari: +380
Temps del Recorregut aprox: 4:30 h
Punt més alt: Refugi Serrat de les Esposes (1.511m)
Una època per fer-lo: Primavera, estiu i tardor. (Tenir sempre controlada la meteorologia del dia de la ruta i dels dies previs per evitar possibles i sobtades crescudes d’aigua a dins del torrent

La descoberta al Grau de l’Ós és una de les sortides que oferim a la carta i dins del programa de Penyes Altes Outdoor Services

Més Informació: 616776305
Roger Escarré Castillo 
• Gerent de l’empresa de turisme actiu Penyes Altes Outdoor Services c-554
• Graduat en ciències de l’activitat física i de l’esport especialitzat en activitats de lleure esportiu
• Màster en formació del professorat d’educació secundària, batxillerat i formació professional en la modalitat d’educació física
• Tècnic en conducció d’activitats fisicoesportives en el medi natural.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp