Pànxing Cerdanya

11, octubre del 2024

Search
Close this search box.

11, octubre del 2024

Cultura – Cerdanya

El Museu de Llívia dedica un cicle a les trementinaires

Cerdanya
trementinaires
Creix, des de fa un temps, el consum de les herbes medicinals i l'interès per conèixer la història i l'ofici de les trementinaires.

Fent una cerca per internet es troben, fàcilment, diferents articles de premsa relacionats amb aquesta espècie de boom per les herbes remeiers. “Creix l’interès pels remeis naturals”, “creix el consum d’herbes medicinals”, “les vint-i-cinc herbes remeieres més freqüents”, són alguns dels titulars d’articles publicats aquests anys al voltant d’aquesta temàtica.

El Museu de Llívia, ja fa temps, centra una part de la seva activitat en la difusió del patrimoni etnobotànic del seu entorn més immediat. És ben lògic si destaquem que el museu custodia els arxius i l’instrumental d’una de les farmàcies més antigues d’Europa: la farmàcia Esteva. O, també, si tenim en compte que en poc temps el museu ha recollit material d’altres farmàcies del país que, havent cessat la seva activitat, han donat tot els objectes i la seva biblioteca al servei llivienc. Ara, tot aquest material es classificarà i es restaurarà i, posteriorment, exposarà. Com sempre, a petició, és un patrimoni que pot ser estudiat per aquells qui es mostrin interessats.

Des de fa uns anys, el museu organitza tallers o conferències per reivindicar aquest patrimoni cultural que la farmacèutica química ha arraconat de mica en mica fins a deixar-lo testimonial a les llars de casa nostra. És ara, però, com dèiem, que aquests últims anys sembla que hi ha un interès més elevat per aquesta “medicina remeiera”.

Aquest mes d’agost, el museu ha programat dues activitats diferents: dos dies de tallers d’iniciació, amb la bellverenca Olga Domingo, i una conferència a càrrec de Júlia Carreras. Les dues propostes s’emmarquen en un programa batejat amb el nom de “Cicle Bruixes i Trementinaires: Dona i Etnobotànica”. Per a poder-hi participar, cal inscriure’s a l’oficina del Museu de Llívia, al telèfon 972 89 63 13.

Descendent de trementinaire

Olga Domingo és veïna de Bellver de Cerdanya i va decidir fer un canvi important a la seva vida quan va tancar el restaurant familiar, que funcionava d’allò més bé, per dedicar-se de ple al món de les herbes remeieres. Domingo és descendent de trementinaire -la seva besàvia, natural d’Ossera, a la Vall de la Vansa, a l’Alt Urgell, s’hi dedicava: Concepció Tarrés Tarrés-. Al seu web www.trementinaire.com trobeu tota la informació que us convé.

L’Olga reconeix que actualment ha crescut l’interès per les herbes i la medicina natural, però lamenta que encara falta molt camí per fer. “S’ha de recuperar molt més. És la nostra cultura. Valorem molt les plantes de fora, com el ginseng, per citar-ne una, quan en realitat a casa tenim una tradició i una variació de plantes increïble. Ens cal fer més difusió i això és el que vull fer”, explica ella. En aquest sentit, protagonitza xerrades, conferències, articles a la premsa i, fins i tot, quan té temps lliure, treballa en el llibre que vol editar.

Amb aquesta voluntat de participar en la recuperació d’aquest patrimoni, Olga també fa cursos i tallers. Una bona part del que sap ho ha heretat, via oral, de la família. Però, també, gràcies a la curiositat i la formació, ha adquirit els coneixements que la situen en una versió moderna de la besàvia: trementinaires 2.0.

“Van ser dones molt evolutives. Eren analfabetes, moltes d’eles, però pioneres i valentes. Sortien de la vall de la Vansa, carregades amb ungüents, remeis i xarops i marxaven a peu fins a molts racons de Catalunya. La meva besàvia tenia els seus clients escampats per arreu i anava fins a Vic! Moltes cases de pagès de la zona sobrevisqueren aquells anys de misèria per l’aportació econòmica d’aquestes dones”, diu. En aquest sentit, destaca com l’era del feminisme ha despertat l’interès per conèixer la figura de les trementinaires, la seva història i el seu ofici.

Olga explica que el seu mètode d’ensenyament es basa en “l’educació a través dels canals sensitius: olfacte, tacte, gust, vista, oïda i la perceptibilitat, a fi de facilitar l’aprenentatge natural i l’alliberament de la ment: un aprenentatge ple i perdurable”. Dos d’aquests cursos són els que s’oferiran, la setmana pròxima, al Museu de Llívia. Una oportunitat de conèixer, de primera mà, aquest patrimoni cultural i etnobotànic que ens han llegat les generacions d’antecessores.

Primera part del programa:

WORKSHOP DE PLANTES MEDICINALS

“Extracció de les propietats de les propietats de les plantes amb dissolvents naturals” i “l’efecte de la lluna”

Dimarts 8 d’agost – 10h – Sala Els Frares

WORKSHOP DE PLANTES MEDICINALS

“L’elaboració d’ungüents en fred” i “El cicle de les plantes”

Divendres 11 d’agost – 10h – Sala Els Frares

Font: Àrea de Comunicació – Ajuntament de Llívia

Si t’ha agradat llegir El Museu de Llívia dedica un cicle a les trementinaires, també et pot interessar llegir El Museu de Llívia amplia l’oferta del programa “Descobrir Llívia”.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp