Pànxing Cerdanya

15, octubre del 2024

Search
Close this search box.

15, octubre del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Entrevista a Maria Àngels Terrones, presidenta de l’Associació Universitària de Cerdanya (AUCer)

Cerdanya
L’objectiu de l’AUCer és portar a la Cerdanya una oferta d’ensenyament i coneixement de qualitat

Cada estiu, des de fa un quart de segle (aviat és dit!), aterra a la nostra comarca, a Puigcerdà, una proposta formativa i de coneixement d’allò més interessant i completa. Correcte, estem parlant de la Universitat d’Estiu Ramon Llull, organitzada per aquesta mateixa institució, l’Ajuntament de Puigcerdà i especialment per l’AUCer, que amb el seu treball voluntari ho teixeix i coordina tot plegat perquè any rere any aquesta setmana sigui tot un èxit. Aquest mes hem parlat amb la seva presidenta, la Maria Àngels Terrones, per conèixer una mica millor la història i trajectòria de l’AUCer i endinsar-nos en la universitat d’estiu d’enguany i tot el que té per oferir-nos.

aucer

Què és l’AUCer?

L’AUCer són les sigles de l’Associació Universitària de Cerdanya, que va néixer ara fa una mica més de vint-i-cinc anys amb l’objectiu de portar ensenyament de qualitat a la Cerdanya, on sovint costa que arribin propostes d’ensenyament especialitzades. A partir d’uns jocs universitaris que es van fer a la Molina va començar la relació amb la Universitat Ramon Llull i el consistori del moment va apostar per la creació d’una universitat d’estiu, juntament amb la Salle, que acabaria esdevenint el que és ara. La primera edició va ser molt petita, amb pocs cursos, però va funcionar bé i es va seguir creient en aquestes jornades universitàries. 

Tant que enguany arribem a la 25a edició. Com ha sigut la seva trajectòria durant aquests vint-i-cinc anys d’història?

Hem anat creixent, en cursos i en tot allò que els envolta. Des dels inicis vam considerar que la setmana universitària havia de ser una festa del coneixement i la informació per la comarca, però que aquest aspecte havia d’anar acompanyat d’altres activitats que no fossin només els cursos. Com que la universitat es vesteix tan bé amb activitats obertes a tothom, fa partícip a gent que potser no s’apuntaria a un curs i al mateix temps s’obre a tot el poble de Puigcerdà i a tota la comarca. Tothom hi és convidat!

L’esdeveniment anual culminant de l’AUCer és precisament la Universitat d’Estiu. Quin és el procés d’organització? Com s’escullen els cursos? 

A l’AUCer, pràcticament des de l’endemà de clausurar la universitat d’estiu, ja comencem a treballar en la de l’any següent. Ens arriben inputs des de molts costats: els mateixos alumnes que ens comenten les seves inquietuds; grups de professionals que mostren interès que es pugui fer un curs determinat; de la Universitat Ramon Llull, que ens proposa cursos que saben que funcionen; a vegades sorgeixen idees dins del grup de voluntariat de l’AUCer amb temes d’actualitat o cursos que els voluntaris han fet i els han semblat interessants.

Veient l’oferta de cursos d’enguany, copsem la varietat pel que fa a la temàtica. S’intenta en aquest procés de planificació que les propostes siguin com més amplies millor?

Sí. Des de l’inici, a mesura que anàvem incrementant el nombre de cursos oferts, vam procurar que el ventall de possibilitats fos gran, que a la gent que li agrada més l’autoconeixement pugui fer un curs, que a qui li agradi la història en pugui fer un altre, que a qui l’apassionin temes més pràctics pugui gaudir d’un taller. D’aquesta manera, reitero, podem arribar al màxim d’alumnes i donar resposta a les seves inquietuds.

Quin requisit cal complir per participar-hi?

Qualsevol persona hi té cabuda. Et diria que majors d’edat, però a vegades hem tingut alumnes de batxillerat perquè els ha interessat un tema en concret. La prova d’això és que s’apunta gent molt diversa, de totes les edats, condicions i professions, fet que dona molta riquesa als cursos. A més, la gent de Cerdanya té un descompte important amb la matrícula i intentem que siguin els principals beneficiats. Animem a tothom interessat que s’inscrigui!

Què trobarà la gent que visiti la Universitat d’Estiu d’enguany? Què destacaries?

Saps què passa? Que en una setmana hi ha tantes activitats condensades que és difícil destacar-ne cap. Ens delimiten la inauguració i la  cloenda, i al mig és on passa tot. Tenim dues activitats que són molt emblemàtiques: la Nit dels Estels i la Nit de les Arts, enguany relacionada amb l’acrobàcia i la dansa. Una part destacada de la universitat són les jornades professionals, aquest any amb el col·legi de metges, el de farmacèutics i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. I també comptem amb la segona edició del Digital Entertainment, on es parlarà d’oci digital, intel·ligència artificial, web 3.0, etc.

Com veus els pròxims vint-i-cinc anys de l’AUCer?

Nosaltres anem any a any, exercici a exercici, curs a curs. Sempre hem intentat adaptar-nos molt a la situació del moment, a la societat, a les maneres de fer. Continuarem treballant amb l’objectiu clar d’aportar aquest ensenyament de qualitat a la comarca i no ens distraurem d’aquesta meta. Si funcionem és gràcies als voluntaris de l’AUCer, a l’alumnat, al suport econòmic de les diferents administracions, a la Universitat Ramon Llull i a un seguit d’espònsors de dins i fora de la comarca, indispensables per la viabilitat de la universitat d’estiu.

Si t’ha agradat llegir l’Entrevista a Maria Àngels Terrones…, també et pot interessar llegir Entrevista a Andrés Iniesta jugador de fútbol i fundador de la Iniesta Academy.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp