Pànxing Cerdanya

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Descobreix la Cerdanya amb càmper

Cerdanya
saga_357
Ara que el bon temps comença a treure el nas a la nostra comarca, les hores de llum augmenten i el fred sembla que comença a escampar la boira, les ganes de voltar amb la nostra furgoneta o autocaravana per la Cerdanya van en augment. L’aixecament de les restriccions de mobilitat intercomarcals han atiat encara més aquestes ganes (fem-ho bé, això sí), i ha arribat l’hora de començar a planejar la nostra propera escapada cerdana. Així doncs, us proposem dues rutes per treure la càmper del garatge i descobrir uns racons que, us ho ben assegurem, no us deixaran indiferents.

Estanys Amagats sobre rodes

L’opció motoritzada per fer amb la nostra càmper amb calma de la magnífica travessa de muntanya, pensada per descobrir els estanys glacials de l’alta muntanya cerdana i andorrana. Aquesta naturalesa transfronterera, ara mateix, no la podem conservar, per les restriccions de mobilitat vigents, però sí que podem gaudir d’una versió adaptada a la realitat i apta per a fer amb els nostres vehicles: això sí, si volem gaudir de les vistes dels estanys, haurem de suar una mica i caminar fins allà on es troben.

La nostra ruta, als més puritans, els semblarà estranya, perquè l’adaptarem a les nostres càmper. Començarem l’aventura fent nit al pla de Campllong, uns metres més amunt del poble de Girul, passat Meranges. Ben d’hora al matí, ens espera una pujada exigent fins al refugi Joaquim Folch i Girona, també conegut com a refugi d’Engorgs.

Encara que sembli estrany, adaptarem la ruta a la nostra càmper
Gràcies a les càmper, se’ns obre tot un món de possibilitats per descobrir el nostre entorn

Des d’allà, i fent un últim esforç seguint les marques del GR-11, ens enfilarem fins als primers estanys de la nostra ruta: els dos estanys dels Minyons i una mica més amunt, l’estany de la Portella. Des d’aquest punt, amb l’ajuda d’un mapa, podrem visitar l’estany Llarg, el més gran de la zona, i l’estany del Bull, el més amagat de tots. Desfarem el camí de pujada i un cop a “casa”, després d’un merescut dinar, conduirem fins a l’estació d’esquí nòrdic d’Aransa, al Fornell, on farem nit.

L’endemà, pujant pel camí de Comabella, arribarem fins a Pollineres, i des d’allà, enfilarem cap al salt d’aigua del Planell, que precedeix les dues grans joies de l’excursió: els estanys de la Pera, dues grans masses d’aigua alimentades pel desgel que ens deixaran bocabadats. Amb la tornada al Fornell, s’acaba aquesta proposta de dos dies intensos que ens permeten fer-nos una petita idea del patrimoni lacustre de la comarca.

Descobrint el patrimoni històric i el romànic de la Cerdanya

La vall cerdana és un indret esquitxat per desenes d’esglésies i ermites antiquíssimes, grans exponents del romànic, així com incomptables mostres de patrimoni hereves de la nostra història passada en forma de pobles i edificis singulars. Una bona manera de visitar i descobrir el patrimoni cerdà és fent una ruta amb la nostra càmper o autocaravana.

La ruta comença a la Vila de Llívia, que per la seva naturalesa d’enclavament ja val la pena visitar. És molt recomanable fer una visita guiada pels seus carrers i principals punts d’interès, que no en són pocs. Nosaltres us en proposem un parell per anar fent boca: la torre Bernat de So, situada al costat de l’església de Nostra Senyora dels Àngels i el castell de Llívia, declarat bé cultural d’interès nacional.

Santa Eulàlia de Saga

Resseguint l’eix pirinenc que serpenteja amb el riu Segre, arribem al petit llogaret de Saga, on ens espera una visita a una església romànica d’allò més interessant: Santa Eulàlia de Saga. La seva portalada presenta tot un seguit de detalls que val la pena esmentar: l’arquivolta acull una sèrie de petits motius de fantasia que representen a monstres, un dels quals devorant una figura humana, dominat tot plegat per una imatge de Crist esculpida a la clau de la volta.

El següent punt de la nostra ruta ens porta fins a Bellver de Cerdanya, població que mereix una parada d’un dia sencer per gaudir del seu patrimoni històric, del seu nucli antic amb la seva plaça Major envoltada de pòrtics d’origen medieval i de les llegendes de Bécquer inspirades en els carrerons de la vila. De fet, podem passar la nit ben a prop de la joia del romànic de la Batllia, Santa Maria de Talló, i veure com la llum del crepuscle il·lumina la façana i el seu campanar.

Encara que adaptarem la ruta per a la nostra càmper, si volem gaudir de les vistes dels estanys, haurem de caminar una mica
La Cerdanya ens permet gaudir d’infinitat de racons accessibles amb les nostres càmpers

Més enllà d’aquestes dues propostes, la Cerdanya ens permet gaudir d’infinitat de racons accessibles amb les nostres càmpers, podent fer nit, sempre respectant les normes i fent ús del sentit comú, en indrets privilegiats i únics dignes de les millors escapades.

Si t’ha agradat llegir l’article Descobreix la Cerdanya amb càmper, també et pot interessar llegir Béixec – Estana – Béixec.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.