Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Cultura

Antigues tradicions recuperades Destacats

La Cerdanya viu, des de fa uns quants anys, una certa revitalització cultural, cosa que es pot veure, entre altres coses, en la recuperació de tradicions ancestrals, amb més o menys fortuna, o en la creació de noves activitats culturals i lúdiques basades en fets antics.

Així, a Bellver de Cerdanya, des de fa més d’una dècada, s’està recuperant el Carnestoltes Tradicional del Pirineu, basat en un seguit de personatges tradicionals, com els Cenrers, l’Espingueri, el Notari, la Porquera, el Burricot, el Vidalot o l’Home del Bosc. També es recuperen balls i músiques tradicionals relacionats amb el Carnestoltes.
 
A Puigcerdà s’ha recuperat la Nit d’Ànimes, amb la desfilada dels Espantanens, i ja s’ha convertit en una cosa tradicional quan arriba el vespre del dissabte més proper a la Nit d’Ànimes (que és l’1 de novembre). Molts cops coincideix en el temps amb una tradició germana culturalment com és el Halloween, del mateix origen que la Nit d’Ànimes.
 
També a Puigcerdà, des de la colla de Diables, s’han creat bèsties de foc com el Flamadruc o s’estan restaurant d’altres que es van crear fa un parell de dècades, com el Kerresetcaps, que té una història molt bonica associada. I per descomptat, a la Festa de l’Estany, es continua potenciant i ampliant la figura de la Vella de l’Estany, base llegendària d’aquesta festa més que centenària.
 
A més a més, a la Festa Major de Puigcerdà s’han creat dues colles rivals, basades en els mítics Nyerros i Cadells, dues colles de bandolers enfrontades de fa segles, que amenitzen la festa, especialment per als més joves.
 
Em consta que hi ha més projectes de recuperació de tradicions antigues i els anirem veient, si tot va bé, els anys vinents. Esperem que l’empenta amb què es van desenvolupant aquestes activitats no minvi, en bé de tothom.
 

Informació addicional

  • Text: Enric Quílez i Castro, President del Grup de Recerca de Cerdanya
  • Municipi: Puigcerdà
Back to top